L’any 2019, Biocat va continuar treballant intensament per escalar la BioRegió de Catalunya i posicionar-la com un dels ecosistemes de referència internacional en ciències de la vida i la salut. Amb aquesta finalitat, va consolidar diversos programes que obeeixen a les seves prioritats estratègiques: el desenvolupament de talent dels professionals, la difusió del coneixement sectorial, la innovació i l’acceleració de projectes i empreses, afavorint-ne l’accés als inversors de diversos mercats.

Si parlem de talent, la sisena edició de d·HEALTH Barcelona va consolidar-se com un dels programes de postgrau d’innovació i emprenedoria en salut per excel·lència, incorporant un nou partner hospitalari, l’Hospital Germans Trias i Pujol, i impactant a més de 1.100 persones de l’ecosistema. Dins de l’àmplia oferta dels Short Programs de l’acceleradora en innovació en salut Moebio, el Claus per Bioemprendre va celebrar la seva novena edició i va donar pautes a més de 70 assistents per iniciar el seu propi negoci. La iniciativa de debats científics internacionals fruit de la col·laboració entre Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, B·Debate, va celebrar dues conferències amb més de 140 assistents i 49 ponents internacionals.

Dins de l’eix d’innovació i acceleració, en el marc del programa Open Innovation Forum es van organitzar més de 60 reunions on 60 empreses van rebre solucions per part de més de 150 investigadors per als seus reptes d’innovació. En el camp de l’acceleració de projectes, el programa The Investment Readiness Series va celebrar 3 edicions, dues d’elles focalitzades en les tecnologies mèdiques de diagnòstic i el digital health. La tercera edició es va estrenar a nivell internacional i va aplegar inversors i empreses de França i de la BioRegió, en un esdeveniment que va comptar amb el suport de Cuatrecasas i la coorganització de Business France i ACCIÓ París. En total 85 empreses i projectes van mantenir 118 reunions amb 23 potencials inversors. Com a novetat, Biocat va llançar un nou programa Here comes your lead, amb l’objectiu d’accelerar el procés de drug discovery. L’esdeveniment va seguir el model d’ un marketplace on hi van participar 31 projectes que van mantenir 85 reunions amb 7 plataformes, CROs i big pharma nacionals i internacionals. 

El 2019 es van seguir desenvolupant diverses activitats dins de l’eix de posicionament internacional. Biocat va coordinar una missió a la Xina amb la participació de 4 empreses de la BioRegió, en el marc de l’esdeveniment Sino-Europe Innovation Week of Health Technology, per fomentar el contacte amb inversors xinesos. També va seguir participant en projectes europeus com Onconet, que tenia com a finalitat establir una xarxa d’excel·lència permanent en oncologia al sud-oest d’Europa. Així mateix, va assistir a la missió d’Israel del projecte Laser Go Global, que volia facilitar l'aterratge en mercats clau a companyies de ciències de la llum (fotònica) i life sciences.

Altres projectes on Biocat va participar van ser: Boost4Health, que tenia com a missió reforçar i promoure la competitivitat internacional de les PIMEs que treballaven en l’ecosistema de salut europeu; Peer2Scale, que se centrava en accions per avaluar la qualitat dels serveis dels socis a les empreses i pimes del sector salut, i ORION Open Science. que explorava noves opcions de finançament de les organitzacions de recerca i biomedicina europees.

Per altra banda, el 31 d’octubre va tenir lloc l’última assemblea de la comunitat NEXTHEALTH: Solucions Multidisciplinàries per als Propers Reptes de Salut, coordinada per Biocat i pertanyent al projecte RIS3CAT. NEXTHEALTH es va constituir amb la finalitat de resoldre els reptes de salut de la ciutadania i promoure l’optimització del sistema sanitari català, fomentar la competitivitat, impulsar les oportunitats de negoci i impulsar la col·laboració de les entitats participants. Després de 3 anys investigant com donar resposta als principals reptes actuals relacionats amb la salut, es van presentar els resultats dels 5 projectes de la comunitat: ADVANCE.CAT, liderat per la Universitat de Barcelona; Hospital Líquid 4.0, liderat per l’Hospital Sant Joan de Déu; NEXTCARE, liderat per Eurecat; AMMIC, liderat per l’IUCT, i INNOBRAIN, liderat per l’Institut Guttmann. L’acte va ser moderat per Jordi Naval, Director General de Biocat, i va comptar amb la participació de Robert Fabregat, Director General de Recerca i Innovació en Salut, i Àurea Rodríguez, Directora de la Unitat d'Innovació d’ACCIÓ.

La cita internacional ineludible del sector va ser Bio€quity 2019, que es va celebrar per primera vegada a Barcelona els dies 20 i 21 de maig, coincidint amb el seu 20è aniversari. La conferència és el principal esdeveniment d’inversió anual dedicat a la indústria biofarmacèutica europea. Va congregar 361 companyies (59 catalanes) i 597 delegats de 26 països, i s’hi van dur a terme 2.025 reunions one-to-one per explorar noves oportunitats de negoci.

La  trobada va comptar amb sessions plenàries, taules rodones i workshops, comptant amb la representació de la BioRegió de Catalunya. Dotze projectes en fase pre-seed van presentar davant d'un panell de jutges format per inversors, i cinc empreses catalanes consolidades van formar part del programa de pitch de la conferència. També hi va haver espai per al networking, en una recepció que va organitzar el Comitè Amfitrió Regional al Palau de Pedralbes, i que va comptar amb la presència institucional de la Hble. Consellera Maria Àngels Chacón i el Conseller Delegat d'ACCIÓ, Sr. Joan Romero.

Bio€quity 2019 va ser organitzada per BioCentury i EBD Group, amb el suport del Comitè Amfitrió Regional coordinat per Biocat, ACCIÓ, Ysios Capital i, CataloniaBio & HealthTechCaixa Capital Risc i Grifols van ser Platinum sponsors i Alira HealthAsabys PartnersAsebio, GP PharmInvivo VenturesKPMGLocust Walk WeCubed Partners van ser Gold Sponsors,formant part del comitè.

La recepció del Palau de Pedralbes, el 20 de maig del 2019.