d·HEALTH Barcelona: 6 anys formant emprenedors i innovadors en salut

El programa de postgrau Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), impulsat per Biocat per desenvolupar empresaris i futurs líders en innovació sanitària, guia equips multidisciplinaris d’estudiants a través d’un cicle complet d’innovació, des de la identificació de necessitats clíniques no satisfetes fins al disseny i prototipat d’una solució viable, així com la recerca de finançament. d·HEALTH Barcelona està inspirat en el prestigiós programa d’Stanford University Biodesign Fellowship.

El 2019 es va graduar la 6ª promoció d’innovadors en salut sorgits de d·HEALTH Barcelona, que van presentar els seus projectes en públic durant l’acte de graduació celebrat al Movistar Centre de Barcelona. Els projectes de 2019 se centraven en un sistema de screening d’EPOC per a Centres d’Atenció Primària per millorar el diagnòstic de la malaltia, un dispositiu mínimament invasiu capaç de detectar el moment òptim en què s’ha d’implantar l’embrió en fertilització in vitro i una plataforma digital per detectar i predir les recaigudes en pacients amb trastorn bipolar.

Durant l’acte de graduació, els alumnes van rebre el feedback d’un jurat format per Frédéric Tétard, Cap del Servei de Farmacovigilància de Boehringer Ingelheim; Irene Sánchez, Business Creation Manager d’EIT Health Spain, i Yaakov Nahmias, Director Acadèmic de BioDesign: Jerusalem Medical Innovation.  Nahmias va ser el keynote speaker de l'acte i va presentar alguns dels casos d'èxit de startups innovadores sorgides del programa de biodisseny israelià. Finalment, Montserrat Delgado, Education Manager d'EIT Health Spain, va presentar algunes de les línies de treball del principal consorci de salut europeu, entre elles els innovation fellowships dels quals forma part d·HEALTH Barcelona.

Ampliant l’impacte a tot l’ecosistema

A mitjans del 2018 es va anunciar la incorporació al programa d’un nou hospital col·laborador, l’Hospital Germans Trias i Pujol. Els alumnes de l’edició 2019 ja van fer una immersió en aquest hospital, en el Servei de Pneumologia. Durant l’acte de tancament de la sisena edició també es va anunciar que un cinquè nou hospital s’incorporaria com a col·laborador del programa d·HEALTH Barcelona: l’Hospital Universitari de Bellvitge.

A més, el 2019 Boehringer Ingelheim es va convertir en partner de d·HEALTH Barcelona. La immersió d’un dels equip en l'àrea de Pneumologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol va permetre a Boehringer Ingelheim conèixer de primera mà necessitats reals no resoltes tant dels pacients com dels professionals sanitaris involucrats en aquest servei, en el marc del seu compromís amb la innovació en l'àrea respiratòria. Una altra farmacèutica, Ferrer, també va patrocinar el programa centrant-se en les necessitats no resoltes en el camp de l’ ictus detectades durant els 6 anys de vida de d·HEALTH Barcelona.

d·HEALTH Barcelona impacta cada any a més de 1.100 persones de l’ecosistema català de salut, entre personal sanitari i hospitalari, pacients, mentors, venture capitals, centres de recerca i tecnològics. Durant la immersió clínica a l’Hospital Clínic, el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i l’Hospital Germans Trias i Pujol, els estudiants de d·HEALTH Barcelona 2019 van identificar més de 950 necessitats clíniques no satisfetes. En total, en sis anys, el programa n’ ha aconseguit identificar més de 5.970.

Els alumnes de d·HEALTH van tenir un impacte real en l’ecosistema, ja sigui a través de les startups que van sorgir del programa com de les seves posicions en diferents organitzacions i empreses privades. Un cop tancada la sisena edició, la comunitat Alumni de d·HEALTH Barcelona comptava amb 62 professionals, el 95% dels quals ocupaven posicions en el sector salut i el 30% treballaven en el seu propi projecte. 

Intercanvis internacionals

d·HEALTH Barcelona forma part des del 2016 del programa Innovation Fellowships d’EIT Health, el principal consorci europeu en salut, la qual cosa permet als alumnes gaudir de mobilitat internacional amb altres programes i validar les seves necessitats i models de negoci en diversos ecosistemes europeus. Al 2019, els equips de fellows  van viatjar a París (França) a validar els seus projectes per al mercat europeu. Els alumnes de les edicions anteriors van fer estades a Oxford, Galway, Estocolm i Rotterdam, entre d’altres. Un cop finalitzat el programa, els alumnes graduats van passar a formar part de l'extensa xarxa europea EIT Alumni.

Fellows de d·HEALTH Barcelona 2019, durant el Graduation Day. 

Claus per Bioemprendre

El Curs d’Iniciació a la Bioemprenedoria Claus per Bioemprendre està adreçat a estudiants i llicenciats en ciències de la vida (biologia, farmàcia, biotecnologia, medicina, bioquímica, veterinària, químiques), estudiants de màster, doctorats i joves investigadors.

L'edició 2019 va tenir lloc els dies 30 d'abril i 7 i 14 de maig al Centre Esther Koplowitz, amb la participació de 10 ponents i l'assistència de 74 persones. El programa va constar de tres sessions de tres hores cadascuna, on es va mostrar el paper de l’emprenedoria en el desenvolupament de la biotecnologia, les primeres passes per bioemprendre, des de la idea fins a la primera ronda de finançament, i les fases i partners que conformen el cicle de vida d’una empresa biotecnològica.

El curs va comptar amb la col·laboració de l'Associació de Biotecnòlegs de Catalunya i CataloniaBio & HealthTech, així com amb el suport de la Fundació Dr. Antoni Esteve.

Assistents a la novena edició del Claus per Bioemprendre 2019.