CRAASH Barcelona, accelerant la innovació en healthtech

Moebio és la iniciativa de desenvolupament de talent de Biocat per fomentar l'emprenedoria i la innovació en l'àmbit sanitari. El 2019, Moebio va llançar la segona edició del seu programa de llarga durada CRAASH Barcelona. La iniciativa és un programa de 12 setmanes que té l’objectiu d’ajudar a equips de recerca catalans i altres països europeus a llançar al mercat les seves innovacions en dispositius mèdics, diagnòstic, e-health i digital health

CRAASH Barcelona és un bootcamp de l'EIT Health, el major consorci de salut europeu, i està organitzat per Biocat en col·laboració amb CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència a nivell mundial. Els equips transfereixen la seva recerca al mercat guiats per mentors experts del CIMIT, que en 20 anys ha accelerat amb èxit més de 600 projectes healthtech, ha duplicat la taxa de comercialització i ha contribuït a aixecar més d'1 bilió de dòlars addicionals.  

Els equips de CRAASH Barcelona validen els problemes i solucions dels productes i com s’ajusten al mercat en alguns dels ecosistemes sanitaris més importants d’Europa i Estats Units. Durant els mesos de juliol i setembre, van visitar els ecosistemes de Medicen (Paris) i Yes!Delft (Delft), respectivament. Al novembre van viatjar a Boston per fer networking i validar el seu projecte en el marc de les Device Talks, on van tenir l’oportunitat de fer un pitch davant de potencials inversors i partners.

 

Kick-off de CRAASH Barcelona 2019.

 

 

Deu projectes punters

Un total de 65 projectes de 21 països diferents van presentar la seva sol·licitud per participar en la segona edició de CRAASH Barcelona. Se’n van seleccionar vuit:

Luminate Medical: empresa sorgida de la Universitat Nacional de Galway (Irlanda) que desenvolupa un dispositiu elèctric portàtil per combatre la pèrdua de cabell causada per la quimioteràpia, sense dolor ni risc d'infecció.

NeedleSafe: tecnologia mèdica sorgida de la Universitat Pompeu Fabra per tal d'evitar el risc d'infeccions després de procediments de biòpsia, mitjançant una agulla recoberta amb una capa de plata que allibera ions amb efecte antibacterià.

Smiletronix: solució de l’empresa britànica Smiletronix, actualment establerta a Barcelona, per oferir un diagnòstic de salut dental complet de forma regular i econòmica des del domicili de l’usuari, mitjançant tècniques d’Internet of Things (IoT) i intel·ligència artificial.

Smart Flora: aplicació mòbil de l’empresa britànica Smart Flora, actualment establerta a Barcelona, per pal·liar el malestar intestinal oferint plans d'alimentació i suplements nutricionals, personalitzats i amb base científica. L’usuari rep recomanacions probiòtiques a partir dels seus símptomes i consells alimentaris basats en el perfil del seu microbioma, prèviament analitzat al laboratori.

Aniling: solució desenvolupada per l’empresa catalana Aniling que permet analitzar simultàniament el genoma i l'epigenoma del pacient per avançar en la recerca i ús clínic de la medicina personalitzada.

Flomics Biotech: eina de biòpsia líquida, desenvolupada per l’empresa barcelonesa Flomics Biotech, que combina l’anàlisi de l'àcid ribonucleic (ARN) circulant a la sang i algoritmes de machine learning per al cribratge, diagnòstic, pronòstic, seguiment i estratificació del pacient de malalties complexes, com el càncer colorectal.

Nima: projecte del Charite University Hospital de Berlin per oferir nusos quirúrgics fiables, fàcils d’utilitzar i de baix cost per minimitzar el risc dels pacients en quiròfan o en situacions d’urgència, com ara zones de guerra i crisis humanitàries.

SeizeIT: dispositiu desenvolupat per UCB Pharma (Bèlgica) que, col·locat a l’orella del pacient, captura de forma discreta diferents tipus de senyals per detectar convulsions epilèptiques.

Levitate Medical: dispositiu quirúrgic laparoscòpic, desenvolupat a Irlanda, per permetre als cirurgians tractar de forma més eficaç i menys invasiva, sense malla, el prolapse pelvià, una afecció debilitant que afecta milions de dones.

Fine Birth: dispositiu de l’empresa granadina Innitius que diagnostica en temps real les falses amenaces de part prematur amb un test ràpid i de baix cost.