Lideratge, compromís i inspiració

Probablement cap activitat humana ens aporta tanta llum en aquests moments de foscor com la recerca i la innovació en ciències de la vida i la salut. Per això, les primeres paraules amb què vull acompanyar aquesta memòria són de reconeixement a Biocat per les accions impulsades durant l’any 2019, totes adreçades a fer del gran potencial del nostre país en aquest àmbit una realitat d’enorme valor. Activitats  desenvolupades l’any 2019, en un entorn que es va transformar sobtadament amb el primer cas de coronavirus al món i ens va transportar de cop a un escenari que cap de les nostres generacions actuals no havia conegut abans. 

En aquestes ratlles voldria compartir tres pensaments que m’han vingut a la ment en llegir la memòria d’activitats. El primer és com de lluny podem arribar com a nació amb el talent i els actius que tenim. És més que provat que som un dels països europeus que més coneixement genera en el camp de les ciències de la vida i la salut. Barcelona és una de ciutats europees que més i amb més qualitat publica la ciència que fa (per cert, la meitat d’aquesta ciència es fa col·laborant amb altres països), i Catalunya és un dels territoris que més activament està investigant contra la COVID-19 i més assajos clínics està fent contra aquesta malaltia.

El segon pensament és el paper que ha de tenir una nació on el coneixement és un dels principals actius. Si el nostre sistema de R+D és punter, tenim la responsabilitat de liderar les solucions als reptes a què ens enfrontem, tant els propis com els globals, que en aquests moments transcendentals són els mateixos. És aquesta responsabilitat a la qual apel·lo i que veig reflectida en les accions que desenvolupa l’ecosistema innovador que és la BioRegió de Catalunya i que Biocat coordina i lidera.

I el tercer pensament és per a les generacions futures. És enorme l’impacte que tindran els esdeveniments que estem vivint, i no tot serà negatiu. Tenim l’oportunitat d’inspirar futurs investigadors, les futures enginyeres i metgesses, els futurs inventors i infermers, els biòlegs, dissenyadors, emprenedores...

La força de la innovació, el posicionament internacional, el magnetisme per al talent i la inversió que es llegeixen en aquestes pàgines són un estímul per a un país capdavanter en coneixement, que vol liderar les solucions i que vol ser referent per a les generacions que han de venir.

Per això clouré aquestes línies amb les paraules que vaig escriure en aquest mateix espai ara fa un any. Deia: “els enormes canvis que afrontarem en els propers anys configuraran de ben segur un món diferent en tots els àmbits, amb estructures socials, relacions internacionals i models comercials i de negoci transformats que generaran oportunitats encara per explorar”. No podia albirar llavors el que enfrontaríem aquest 2020; però repeteixo, amb el màxim convenciment, que de nosaltres depèn com encarem els canvis i com aprofitem les oportunitats. Biocat, en virtut de la feina que ha fet i fa, i dels reptes que assumeix com a institució que accelera aquesta innovació en ciències de la vida i la salut, es revela encara més com una peça clau en la nostra estratègia de país innovador.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M. Hble. Sr. Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya i president del Patronat de Biocat

Apostar pel potencial de la BioRegió

En el moment d’escriure aquestes línies, el món es troba immers en la lluita contra la major pandèmia de la història recent i a Catalunya tot just comencem a albirar cert bri d’esperança en un futur que es presenta, com a mínim, incert. Una situació davant la qual la BioRegió ha plantat cara per reivindicar el paper protagonista que li pertoca. No ens limitem a observar el que passa: provoquem que passi.

A Biocat posem tots els esforços per incorporar la innovació en el sistema de Salut, amb una estratègia basada en fomentar el talent i l’acceleració d’un ecosistema de potencial infinit. Això ens ha permès iniciar un seguit de programes per a emprenedors i investigadors, d’entre els quals vull destacar un en particular: The Investment Readiness Series (TIRS), una iniciativa que posa en contacte inversors internacionals especialitzats amb un portafoli de més de 800 projectes i startups innovadores. Al llarg del 2019, els TIRS han facilitat prop de 150 d’interaccions significatives entre potencials inversors i emprenedors o investigadors de la BioRegió.

Al 2019, les startups del sector van captar per quart any consecutiu més de 100 milions d’euros, amb 112 milions d’inversió dels quals 63,4 provingueren de fons de capital risc. I des del 2014, el nombre d’inversors internacionals en startups de Catalunya gairebé s’ha multiplicat per 10. Són indicadors de la visibilitat creixent del sector i de l’increment de la confiança del capital estranger, que ens percep com a una opció sòlida i de valor.

Prova d’això va ser la celebració, per primer cop a Barcelona, de Bio€quity 2019, el principal esdeveniment d’inversió dedicat a la indústria biofarmacèutica europea. L’esdeveniment mai abans s’havia celebrat al sud de París, i el fet que Barcelona fos la primera escollida no va ser aleatori: ciència excel·lent, xarxa d'inversors locals i una àmplia representació d'empreses especialitzades garantien una trobada que va demostrar que la BioRegió s'ha convertit en un destí prioritari per a la inversió biotecnològica a Europa.

A nivell local, 2019 va ser un any de cerca i tancament de fons, fet que va permetre començar 2020 amb una important quantitat de capital disponible en els fons globals amb base a Barcelona. Durant els primers 6 mesos de 2020, les startups de les ciències de la vida i la salut a Catalunya han aixecat 55 milions d’euros. És gairebé la mateixa xifra assolida en tot el 2019, la qual cosa augura que aquest any la indústria serà més activa i prometedora que mai. No obstant això, per aconseguir-ho haurem de fer front a diversos reptes: mantenir l’extraordinari nivell de la nostra recerca i innovació, demostrar el retorn de la inversió en el talent local i reduir barreres fiscals per tal d’augmentar l’atracció de capital estranger.

Tot plegat serà insuficient si no ens dotem d’eines per enfortir el sistema d’innovació en salut de Catalunya. La de la Covid-19 no serà la darrera pandèmia, ni tampoc la pitjor, i només un país innovador, capaç de basar la seva competitivitat en el coneixement, podrà estar preparat i donar-hi resposta.

Per tot això, hem de treballar per una Catalunya amb una base industrial i una intenció de consolidar-se com a pol europeu de coneixement. És el moment d’apostar per les tecnologies, agilitzar les regulacions i destinar fons públics a augmentar la capacitat diagnòstica i de producció de vacunes i tractaments. I Biocat és l’instrument de la BioRegió que pot liderar aquest procés.

El potencial el tenim, només falta que apostem per ell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordi Naval, Director General de Biocat